سیستم مدیریت محتوا که به اختصار به آن CMS گفته میشود، مخفف عبارت Content Management System میباشد، CMS نرم افزاری است که این اجازه را به مدیر سایت میدهد که بتواند وب سایت خود را بر روی سرور راهاندازی, بروز رسانی و مدیریت کند. همچنین یک سیستم مدیریت محتوا تمام ابزارهای مورد نیاز برای مدیریت یک سایت را نیز در اختیار مدیر سایت قرار میدهد.
چرا به سیستم مدیریت محتوا نیاز داریم؟
یکی از مهمترین پارامترها برای بالا بردن بازدید سایت, بروزرسانی محتوای شما می باشد و این که وبلاگ شما زود به زود بروزرسانی شود و اگر بروزرسانی انجام نشود و بازدیدکنندگان شما با مطالب همیشگی مواجه شوند شما را فراموش خواهند کرد. از دیگر دلایل مهم انتخاب CMS این است که مدیران سایتهایی که هر از چند گاهی وب سایت خود را آپدیت می نمایند, با نصب سیستم مدیریت محتوا دیگر نیازی به این ندارند که برای اعمال تغییرات روی سایت خود به شرکتهای طراحی سایت مراجعه کنند و این کار را خودشان به سادگی انجام خواهند داد.
یک سیستم مدیریت محتوا حرفهای و البته ساده میتواند شما را برای داشتن یک سایت حرفهای و کاربر پسند کمک کند. با توجه به سادگی و مدیریت آسان وب سایت و بدوننیاز نیاز به هیچ دانش کد نویسی پیشنهاد ما استفاده از “سیستم مدیریت محتوای وردپرس ” میباشد.
برخی امکانات یک CMS حرفهای
- مدیریت اطلاعات فرستاده شده توسط کاربران و تایید اطلاعات
- چند زبانه بودن
- ایجاد نقشه سایت داینامیک
- امکان ایجاد تجارت الکترونیک یا فروشگاه مجازی
- ایجاد فرم برای دریافت اطلاعات کاربران
- بهینه سازی تصاویر آپلود شده
- ایجاد و بروز کردن متا تگ ها
- امکان جستجو در مطالب
- امنیت بیشتر
- گزارش آمار بازدید از صفحات
- امکان فرستادن اطلاعات به سایت توسط چند کاربر
- آرشیو بندی اتوماتیک اطلاعات بر اساس تاریخ و موضوع
- ایجاد امکان جستجو در اطلاعات قبلی
- ایجاد لینک دائم برای هر مطلب و متا تگ برای آن
- و بسیاری امکانات جانبی دیگر …
انواع سیستم مدیریت محتوا به لحاظ نرم افزاری
سیستم های مدیریت محتوا دارای انواع گوناگونی هستند. از نظر طرز تلقی نرم افزار از محتوا و سیاست کلی و محوری بروزرسانی, هر یک از سیستمهای مدیریت محتوا میتوانند در یکی از دستههای زیر طبقه بندی شوند.
سیستم مدیریت محتوای صفحه محور یا Page Base CMS
سیستم های مدیریت محتوای صفحه محور در واقع نرم افزارهای مدیریت محتوا واحد اطلاعاتی وب سایت را صفحه در نظر گرفتهاند. به عبارت دیگر سایت را هویتی متشکل از صفحات میدانند و لذا تمام سعی خود را برای مدیریت صفحه صرف میکنند و به مدیر سایت امکان ایجاد صفحاتی مجزا, دارای لینک به دیگر صفحات, و قابل ذخیره سازی روی سرور هاست به یکی از فرمت های htm , html , asp , php , jsp, … را میدهند. نقطه کمال این گونه CMS ها حداکثر پیاده سازی محیطی با توانایی های macromedia dreamwaver است. جستجو در این سایتها بر اساس اطلاعات متنی موجود در صفحات است و عبارت جستجو شده را در هر صفحهای که یافت شود, لینک آن صفحه را خواهد آورد. استفاده از این دسته از نرم افزارهای مدیریت محتوا دارای مزایا و معایبی است:
- این دسته از سیستم مدیریت محتوا میتوان سایتهای مقیاس کوچک (Small Web) – از ۱۰ صفحه تا ۱۰۰ صفحه – و سایتهای مقیاس متوسط (Medium Web) – از ۱۰۰ صفحه تا ۱۰۰۰ صفحه – را پیاده سازی کرد. لکن راه اندازی سایتهای مقیاس بزرگ (Large Web) – از ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ صفحه – و بالاتر با چنین سیستمBهای مدیریت محتوایی میسر نیست. زیرا این گونه نرم افزارهای مدیریت محتوا, اصولا از بانک اطلاعاتی استفاده نمیکنند و ایجاد صفحات به صورت دستی است.
- این دسته از CMS ها، انعطاف پذیری فوق العادهای در طراحی دلخواه ظاهر گرافیکی صفحات اصلی و صفحات داخلی سایت در اختیار میگذارند، به نحوی که کاربر میتواند هر کدام از صفحات داخلی را به دلخواه طراحی کند. البته تغییر کلیات گرافیکی سایت از صفحات اول به صفحات داخلی, در هیچ وب سایت رسمی جایگاهی ندارد و اگر در سایتی مانند Yahoo با حرکت به صحفات داخلی شمای وب سایت عوض میشود به این خاطر است که مثلا بخش آب و هوای یاهو weather.yahoo.com خود در واقع وب سایتی مجزا با کارکردی مجزا است که به صورت زیر مجموعهای از مجموعه عظیم یاهو دیده میشود.
- کاربری که قصد دارد سایت خود را با چنین نرم افزارهای مدیریت محتوایی مدیریت کند, باید تا حدود زیادی از طراحی وب و html سر در بیاورد. به عبارت دیگر کاربری این سیستمهای مدیریت محتوا, مانند کاربری Microsoft Front Page یا Macromedia Dreamwaver میباشد با این تفاوت که این نرم افزار تحت وب است. امروزه که نرم افزارهای Microsoft Front Page یا Macromedia Dreamwaver خود امکان اتصال با وب هاست را دارند و کسی که به کاربری آنها آشنا باشد به راحتی می تواند از روی کامپیوتر خود سایت را به صورت Page Base مدیریت کند، نیازی به خرید نرم افزار سیستم مدیریت محتوای تحت وب به شکل صفحه محور نیست.
سیستم مدیریت محتوای قابلیت محور یا Future Base CMS
این گونه سیستم های مدیریت محتوا بر اساس قابلیتهای مورد نیاز مشتریان بنیان گذاری شدهاند. به عبارت دیگر اکثر وب سایتهای اطلاع رسانی و پرتالهای اینترنتی متشکل از بخشهای مختلفی میشوند که معمولا عبارت است از: مدیریت منو، مدیریت گالری تصاویر یا آلبوم عکس، مدیریت اعضا و … . بنابراین در این گونه از نرم افزارهای مدیریت محتوا, مدیر سایت، صفحات را مدیریت نمی کند, بلکه با استفاده از قابلیتهای مذکور, محتوا را وارد در ساختار بانک اطلاعاتی مینماید و سپس خود نرم افزار مدیریت محتوا یا CMS، اطلاعات را در قالب صفحات سازماندهی خواهد کرد.
به این ترتیب مدیر وب سایت بدون آشنایی با آنچه در پس پرده مسائل فنی اتفاق میافتد اطلاعات را در فرمها وارد کرده و سیستم با ذخیره سازی این اطلاعات در بانک اطلاعاتی, سایت را سازماندهی میکند. محاسن و معایب این گونه از نرم افزارهای مدیریت محتوا عبارتند از:
- با این دسته از CMS ها میتوان علاوه بر سایتهای مقیاس کوچک و مقیاس متوسط, وب سایت های مقیاس بزرگ و بالاتر را نیز به راحتی طراحی و پیاده سازی نمود. زیرا این گونه نرم افزارهای مدیریت محتوا, اصولا از بانک اطلاعاتی استفاده میکنند و ایجاد صفحات به صورت اتوماتیک است.
- این دسته از نرم سیستم مدیریت محتوا انعطاف زیادی در طراحی ظاهر گرافیکی ساختار کلی سایت ندارند. لذا همیشه ظاهر گرافیکی ثابتی بر همه صفحات حاکم است. گرچه طراحی داخلی صفحات میتواند بسیار قوی انجام شود.
- کاربری که قصد دارد سایت خود را با یک چنین سیستم مدیریت محتوا مدیریت کند, لازم نیست از مسائل فنی طراحی وب و HTML سر در بیاورد. زیرا این کار به صورت اتوماتیک و پشت صحنه برای وی انجام خواهد شد.
- اصولا کاربری و کار با این نرم افزارهای مدیریت محتوا قابلیت محور آسانتر، دلپزیرتر و کاربر پسندتر میباشد، زیرا برای ایجاد یک خبر، به راحتی وارد بخش مدیریت اخبار شده و خبر مورد نظرتان را ایجاد میکنید و کاربران میدانند که برای ایجاد هر تغییری به چه بخشی مراجعه نمایند.
سیستم مدیریت محتوا
به صورت کلی تعداد بسیار زیادی سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS وجود دارد. اما از جمله محبوبترین و کاربردیترین سیستمهای مدیریت محتوا میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- WordPress
- Joomla
- Open Cart
حجم ویدیو: ۲۰ مگابایت | حجم فایل صوتی: ۱۰ مگابایت
تهیه شده در گروه تولید محتوای تیک تم ارائه دهنده؛ قالب وردپرس – آموزش ویدیویی ساخت وب سایت بدون دانش برنامه نویسی
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.