تعداد خودروها در جامعه روزبهروز بیشتر میشود و به افرادی که در حوزه تعمیر خودرو فعالیت میکنند، تقاضای زیادی وجود دارد. آموزش مکانیک خودرو به افرادی که به کارهای فنی علاقه دارند کمک میکند تا شناخت کافی نسبت به خودروها به دست آورند و آنها را عیبیابی و تعمیر کنند؛ حتی کسانی هم که قصد فعالیت بهعنوان مکانیک را ندارند، با یادگیری این مهارت میتوانند در مواقع ضروری مشکلات مربوط به خودرو را شناسایی و برطرف نمایند. تعمیرات و نگهداری خودرو نیازمند آشنایی با یک سری مباحث تئوری و عملی است. در این نوشته قصد داریم نحوه تعمیر خودرو برای تمام سطوح را به اشتراک بگذاریم تا با آگاهی کامل وارد این شغل شوید.
آموزش مکانیک خودرو را از کجا شروع کنیم؟
جواب این سوال بستگی به سطح و میزان مهارتهای شما بستگی دارد. در صورتی که نمیدانید مکانیک خودرو چیست و به چه دردی میخورد، احتمالا باید از سطح مبتدی شروع کنید و قدم به قدم مباحث مختلف را یاد بگیرید؛ اما اگر در این حوزه مشغول هستید یا قبلا به صورت مقدماتی دورههایی را گذراندهاید، قدم بعدی شما میتواند شرکت در دورههای تخصصی باشد؛ بعد از گذراندن دوره نیز میتوانید وارد بازار شده و به صورت عملی از تخصص خود استفاده کنید.
عدهای هم در حال حاضر بهعنوان تعمیرکار مشغول هستند و به صورت حرفهای فعالیت میکنند. این افراد هم میتوانند با شرکت در دوره مکانیک خودرو خارجی یا مطالعه کتاب آموزش مکانیک خودرو، مهارتهای خود را افزایش داده و از طریق، کسب و کار خود را گسترش دهند.
در سطح پایه و مقدماتی آموزش تعمیر خودرو چه مباحثی ارائه میشود؟
اگر در سطح پایه هستند و میخواهید آموزش صفر تا صد مکانیک خودرو را یاد بگیرید، در قدم اول باید با اصول پایهای و اجزای اصلی خودرو آشنا شوید؛ چرا که بدون درک اصول اولیه، انجام تعمیرات پیچیده غیرممکن خواهد بود.
اجزای پایهای که در آموزش رایگان مکانیک خودرو هم با آنها آشنا میشوید، عبارتند از:
- موتور: آشنایی با انواع موتورها (درونسوز، برقی، هیبریدی) و اجزای آنها، مانند پیستونها، سیلندرها، و میللنگ
- سیستم سوخترسانی: نحوه تزریق سوخت، سیستم کاربراتور و انژکتور
- سیستم انتقال نیرو: شامل گیربکس، کلاچ و دیفرانسیل
- سیستم ترمز و تعلیق: آشنایی با انواع سیستمهای ترمز (دیسک، کاسهای) و تعلیق خودرو
- باتری و سیستم الکترونیکی: شناخت سیمکشی و باتری خودرو، سیستم شارژ و دینام
بعد از آشنایی با قطعات اصلی، نوبت به یادگیری ابزارها و نحوه استفاده از آنها میرسد. این ابزارها میتوانند شامل ابزارهای دستی مثل آچارها و پیچگوشتیها، ابزارهای اندازهگیری مانند گیجها و ترمومترها و همچنین ابزارهای پیشرفته مثل دستگاههای دیاگ برای عیبیابی الکترونیکی خودرو باشند. قدم بعدی در آموزش مکانیک خودرو شناخت این ابزارها است؛ چرا که بدون آنها امکان تعمیر یا عیبیابی خودروها وجود ندارد.
حالا که مباحث مقدماتی را یاد گرفتید، میتوانید با تعمیرات ساده و نگهداری دورهای خودروها کار خود را شروع کنید؛ چرا که با انجام همین کارها اعتماد به نفس بیشتری پیدا خواهید کرد. تعویض روغن و فیلترها، تعویض فیلتر کابین، چک کردن لنتهای ترمز و تعویض باتری برخی از کارهای سادهای هستند که میتوانید انجام دهید.
آشنایی با عیبیابی خودرو و تشخیص مشکلات آن
پس از اینکه دوره مقدماتی در آموزش مکانیک خودرو را سپری کردید، مهارت بعدی که باید یاد بگیرید، عیبیابی و تشخیص مشکلات خودرو است. در این بخش، به بررسی نحوه عیبیابی خودرو، علائم رایج مشکلات و ابزارهای مورد نیاز برای شناسایی این مشکلات خواهیم پرداخت.
۱٫ بررسی صدهای غیرعادی
اولین راه برای عیبیابی خودرو، توجه به صداهای غیرعادی است که از خودرو میآید. این صداها میتوانند اطلاعات زیادی را در مورد وضعیت خودرو و اجزای آن در اختیار مکانیک قرار دهند.
- صدای تقتق یا خشخش از موتور: ممکن است به دلیل نقص در سوپاپها، پیستونها یا سایر قطعات موتور باشد.
- صدای ساییدگی در زمان ترمزگیری: معمولاً ناشی از فرسودگی لنتها یا مشکلات در دیسک ترمز است.
- صدای زوزه از گیربکس: این صدا میتواند نشاندهنده کمبود روغن گیربکس یا مشکلات در دندهها باشد.
- صدای غرش از سیستم تعلیق یا چرخها: به دلیل مشکلات در فنرها، کمکفنرها یا بلبرینگ چرخها این صدا به وجود میآید.
۲٫ مشکلات مربوط به سیستم الکترونیک خودرو
خودروهای امروزی دارای سیستم تشخیص خودکار خطا هستند و معمولا زمانی که مشکلی به وجود میآید، با نمایش چراغ هشدار در پشت آمپر، آن را اطلاع میدهند. روشن شدن چراغهای چک انژکتور، ترمز ABS، روغن موتور و سایر چراغها میتواند نشاندهنده مشکلات جدی در سیستمهای مختلف خودرو باشد.
همچنین سیستم الکترونیک با مشکلات دیگری هم مواجه میشود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مشکلات در استارت زدن خودرو: اگر خودرو به سختی استارت میزند یا اصلاً استارت نمیزند، ممکن است مشکل از باتری، استارتر یا سیستم برقرسانی باشد.
- مشکلات در سیستم شارژ (دینام): عدم شارژ باتری به طور منظم میتواند به دلیل خرابی دینام یا تسمه آن باشد.
- قطعی در سیمکشیها یا اتصالات: ممکن است به دلیل قطعی در سیمها یا اتصالات الکتریکی، سیستمهای مختلف خودرو دچار اختلال شوند.
۳٫ مشکلات مربوط به موتور
موتور خودرو یکی از پیچیدهترین بخشها است که مشکلات آن ممکن است به طور مستقیم بر عملکرد خودرو تأثیر بگذارد. در آموزش مکانیک خودرو این علائم و نحوه رفع آنها به طور کامل توضیح داده میشود تا موقع مواجهه با آنها، راه حل را بلد باشید.
- کاهش قدرت موتور: اگر موتور خودرو قدرت خود را از دست بدهد، ممکن است مشکلاتی در سیستم سوخترسانی، سیستم احتراق یا سنسورها وجود داشته باشد.
- موتور روشن نمیشود: این مشکل میتواند به دلایل مختلفی مانند خرابی شمعها، کمبود سوخت یا مشکلات در سیستم احتراق باشد.
- نشت روغن موتور: نشت روغن میتواند نشانهای از مشکل در واشرها، پمپ روغن یا سایر قطعات موتور باشد.
- دود سفید یا آبی از اگزوز: دود سفید معمولاً نشاندهنده سوختن آب یا مشکلات در واشر سرسیلندر است، در حالی که دود آبی میتواند به دلیل سوختن روغن موتور باشد.
به غیر از موارد بالا، مشکلات دیگری هم در خودرو وجود دارد که با تهیه پکیج آموزش مکانیک خودرو یا شرکت در دوره آموزش مکانیک خودرو فنی حرفه ای یا سایر آموزشگاهها با آنها آشنا میشوید.
چطور به یک مکانیک خودرو متخصص تبدیل شویم؟
مکانیکی خودرو یک کار تخصصی است و برای موفق شدن در آن باید مهارتها و دانش کافی را به دست آورید؛ به همین دلیل در کنار گذراندن آموزشهای مختلف، باید به صورت عملی وارد بازار کار شوید و تجربه کسب کنید. در قدم اول با شرکت در دورههای آموزشی یا مطالعه کتاب آموزش مکانیک خودرو pdf باید مهارتهای ابتدایی را کسب کنید. بعد از آن باید در کنار یک مکانیک، دوره کارآموزی را سپری کرده و مهارتهای خود را در دنیای واقعی تست کنید.
با توجه به سطح دانش فعلیتان، ممکن است تبدیل شدن به یک متخصص از چند ماه یا چند سال زمان ببرد. در حال حاضر دورههای آموزشی مختلفی وجود دارد که با شرکت در آنها میتوانید مسیر را شروع نمایید. قیمت دوره های تخصصی مکانیک خودرو نیز با توجه به سطح آنها متفاوت از یکدیگر است.
در این نوشته سعی کردیم نکات مهم در رابطه با تعمیرات و نگهداری خودرو و نحوه ورود به این صنعت را برای تمام سطوح با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم؛ امیدواریم مطالب ارائه شده مفید بوده باشد و استفاده حداکثری را از آن ببرید.
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.